• 0 item

  Droog, droger, droogst

  Watertekort

   De zomer van 2018 wordt er eentje om nooit te vergeten… Voor vakantievierders in eigen land een topzomer zonder hoosbuien met zomerse temperaturen. Maar voor de natuur en de landbouw begint de zomer van 2018 zo langzamerhand desastreus te worden. Het neerslagtekort loopt iedere dag verder op. In het oosten van het land is het tekort inmiddels opgelopen tot boven de 240 mm en op sommige plaatsen tot 270 mm. De verwachting is dat een lange periode met wisselvallig weer er voorlopig niet inzit en het neerslagtekort de komende 15 dagen verder gaat oplopen naar gemiddeld 260 mm. Op sommige plaatsen zal het neerslagtekort zelfs tot boven de 300 mm oplopen. Over twee weken is het net zo droog als in de tot nu toe droogste zomer ooit, die van 1976…. 


  Vaker droge zomers in de toekomst


  Lange droge perioden in het voorjaar en de zomer zullen in de toekomst volgens nieuwe klimaatonderzoeken van het KNMI vaker voorkomen.  Een belangrijke oorzaak is een verandering van het luchtdrukpatroon in het voorjaar.  Fijnmazige modellen berekenen de komende eeuw een hogere luchtdruk boven de Britse eilanden en ons land. Een luchtdrukpatroon dat we nu ook al weken kennen. Hogedrukgebieden houden neerslagbrengende storingen tegen. Door meer instraling wordt het warmer waardoor meer water kan verdampen. Resultaat is een toename van de droogte, zowel de duur als de intensiteit, gedurende het voorjaar en de hele zomer. 


  Gele grasvelden 


  De langdurige droogte heeft nu al grote gevolgen voor de natuur. Sommige bomen laten hun bladeren nu al vallen, de opbrengt van veel gewassen blijft sterk achter. Het meest zichtbaar is het gras. Dat ziet er geel, dor en kurkdroog droog. Maar het is niet dood. Volgens specialisten staan de wortels in slaapstand. De blaadjes zijn geel of bruin en worden weer groen als er een echte periode met regen aankomt.  Regen is echter voorlopig niet in zicht. Er valt hooguit een lokale bui op zaterdag in het zuiden van het land. In de pluimgrafiek volgende week is er ook weer een kleine kans op een lokale bui.  De extreme droogte zal blijvende schade veroorzaken aan het grasland van de boeren. De schade hangt wel af van het soort gras en de grondsoort en of er nog beregend wordt of niet. Gras dat ondiep wortelt zal eerder afsterven. Zandgronden droge sneller uit dan kleigrond. Ook in eigen tuin is het gras geel of bruin zie je soms ineens heel andere plantjes. Dat zijn planten met een diepere wortelstok die nog wel bij een beetje vocht kunnen. Survival of de fittest in eigen tuin. De meest aangepaste soorten zullen de droge periode best doorkomen.  Uw gazon zal er na deze droge zomer misschien wel heel anders uit gaan zien…

  Puur Limburg CVBA, Sint Rochusstraat 8, 3720 Kortessem


  You can compare max 4 products.