Herkenrode Boer

<< terug

Reeds geruime tijd is Pieter Coopmans op Herkenrode bezig met natuurbeheer en dit in opdracht van het Agentschap voor Natuur en Bos. Wat klein begon met het begrazen van enkele weiden rondom de abdij, is uitgegroeid naar een mix van weilanden en akkers met diverse granen. Ondertussen voldoen alle gronden aan de biologische productiemethode.

Bij het herstellen van de graanakkers hoort niet alleen het produceren van het graan, maar ook het verwerken ervan op een abdijwaardige manier. De granen van mindere kwaliteit worden gebruikt voor veevoeding. De hoogwaardige granen verdienen een beter bestemming en zo wordt de gerst brouwgerst...

Zo ontstond de idee om een verfrissend biertje te brouwen om na het werk op het land de dorst te lessen. Verwijzend naar de akkers van Herkenrode, kwam ARVUM tot leven (ARVUM is Latijn voor veld, akker).

ARVUM is een verrassend blond biertje van 6% Alc.Vol. met een licht zoetige ondertoets. Toch is het voornamelijk de bitterheid die overheerst in dit bier. Een deel van de gerst is afkomstig van Herkenrode en nabije omgeving. De 3 soorten biologische hop komen van bioboer Joris Cambie uit Poperinge. De biologische hop is aromatischer dan die uit de reguliere teelt, vandaar de kruidigheid die wordt waargenomen in dit bier. Hoe korter de keten, hoe korter bij het hart. Daarom gebruiken we het zetmeelhoudend water van de seitanmakerij uit Hasselt. Het bier wordt in licentie gebrouwen door Bier Anders uit Halen.

pic_logo_herkenrode_bier

Pieter Coopmans
Tel 0496/13 48 99 (Pieter) 
Web www.herkenrodeboer.be                                                   Mail pieter.coopmans@telenet.be

<< terug


pic_pieter-coopmans

 

pic_arvum_bier_2015_krat6